SUS – MAX IV

Spårvägen i Lund kan ta dig från centralstationen hela vägen upp till den enorma, kommande stadsdelen Brunnshög i nordöstraste delen av staden. Lunds kommun satsar stenhårt på att sätta en global standard för hur hållbart stadsbyggande kan se ut.

Just denna resa börjar på SUS, Skånes Universitetssjukhus. När detta skrivs, i slutet av 2022, pågår en debatt om att flytta hela verksamheten och i så fall vart. Kanske ska den ta plats just på Brunnshög? Kanske ska den bara hoppa ett stenkast österut och ta över grönområdet Smörlyckan som i dag utgörs av ett imponerande antal hektar fritidsområde med framför allt fotbollsplaner.

MAX IV kommer däremot ingen flytta på i brådrasket. Det är ett nationellt laboratorium och har varit igång sedan 2016. Det är en av världens mest avancerade synkrotronljusanläggningar med 16 strållinjer som ska göra det osynliga synligt för över 1000 gästande forskare per år.

MAX IV använder en hel del energi, men den värme som uppstår i processerna går inte till spillo. Lunds energibolag Kraftringen har nämligen byggt världens största lågtempererade fjärrvärmenät på Brunnshög. Bara restvärmen från MAX IV är mer än nog för att förse hela den stadsdel som beräknas stå klar 2040 med den värme den kommer att behöva. För att ta tillvara på överskottet därefter så är MAX IV även anslutet till stadens traditionella fjärrvärmenät.

Energilösningen mottog i november 2021 pris på den internationella Global District Energy Climate Awards.
Läs mer om MAX IV på deras webbplats och mer om det prisvinnande energisystemet på EU-projektet Cool DH:s webbplats.